Anderen verantwoordelijk houden of zelf doen

“Mijn naam is Luuk. Ik neem niet meer over. Ik geef de mensen aan de lijn meer verantwoordelijkheid, laat ze zelf naar oplossingen zoeken, en neem vooral de tijd om eerst te luisteren naar wat ze zelf voorstellen. Ik maak tijd als er een probleem is om te tonen hoe we dit samen oplossen, als ze vragen hebben luister ik geduldig en betrek ze in de oplossing. Ik maak tijd voor een korte babbel, gewoon een goede morgen wensen aan iedereen die ik tegenkom. Wordt direct op gereageerd met een glimlach. Ook let ik op mijn uitstraling, waarbij ik bedoel rondlopen met een glimlach. De positieve kant van dingen bekijken i.p.v. de negatieve kanten. De mensen ook gewoon melden als ze goed werk geleverd hebben, een duidelijke communicatie. Dit heeft geleid naar een hoger kg/manuur en een mindere stressvolle omgeving op de werkvloer die ook voor ons leidinggevenden minder stressvol is. Het woord ‘maar’ probeer ik zo weinig mogelijk te gebruiken, al is het soms nog moeilijk.
Met dit alles probeer ik een goede sfeer, en ook een productieve omgeving in stand te houden. De mensen aan de lijn trekken nu de nieuwe medewerkers mee in alles, en sommige zijn al veel beter geworden en trekken daardoor de andere ook mee.
Kortom, de mensen lossen veel zelf op, melden meer preventief en blijven communiceren naar ons toe omdat ze weten dat ze gesteund worden. Voor mij maakt dit het werk gemakkelijker en heb ik nu meer tijd om andere belangrijke dingen te doen.”

Luuk en zijn collega’s waren gewend om in veel situaties het werk over te nemen van medewerkers. Dat ging jarenlang goed, maar de laatste jaren was het geen houdbare situatie meer. Het leek wel of de bazen steeds meer gingen eisen en de medewerkers steeds meer gingen klagen. En dat Luuk en zijn collega’s steeds harder moesten werken. Gelukkig heeft Luuk samen met zijn collega’s op tijd ondervonden dat het ook anders kan. Er was wel een klein beetje hulp en een duwtje in de rug voor nodig. Hoe zo’n duwtje eruit ziet? Kijk voor praktijkgerichte bedrijfsbegeleiding en leiderschapsontwikkeling eens verder op mijn website of neem contact op: 06 46902448.

© 2023 Sincerious Change

VERRASSEND ANDERS, MAATWERK DAT BEKLIJFT